پیام خوزستان

آخرين مطالب

رد پای سیمای رنج بر پرده سینما! فرهنگی

رد پای سیمای رنج بر پرده سینما!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایران / «سینمای ما چنانکه شایسته است به طبقه کارگر و زندگی کارگران نپرداخته، اما شریف‌ترین فیلم‌های ما فیلم‌هایی است که کارگر را دستمایه قصه خود قرار داده‌اند. سینمای ما همان‌طور که به کارگران نیاز دارد به کارگرانی هم محتاج است تا از طریق سینما بتوانند عدالت اجتماعی را فریاد بزنند و برای زندگی بهتر بجنگند.»
سینمای کارگری از آن دست مفاهیم مناقشه برانگیزی است که به صراحت نمی‌توان درباره آن حرف زد. به این معنا که چیزی به اسم ژانر کارگری نداریم و نمی‌توانیم داشته باشیم از این حیث که اساساً ژانر یک فرم و ساختار اجرایی است نه مضمونی و محتوایی، اما سینمای کارگری به این معنا که محور و شخصیت اصلی و قهرمانش یک کارگر یا زندگی یک کارگر می‌تواند هویت معنادار داشته باشد. با اینکه فیلم کارگری به لحاظ ظاهری نیز از برخی المان‌ها و مؤلفه‌هایی استفاده می‌کند که می‌تواند به آن هویت بصری هم ببخشد.
مثلاً چهره و ظاهر شخصیت که غالباً رنج کشیده و ساده است، صورت‌های چروک‌خورده، دست‌های پینه بسته و زندگی ساده و فقیرانه یا زبان و ادبیات کارگری و عناصری از این دست که می‌تواند به‌عنوان مؤلفه و شاخص‌های تشخیص فیلم یا سینمای کارگری شناخته شود. اما شاید مهم‌تر از همه اینها نگاه و رویکردی است که یک فیلمساز به سوژه «کارگرانه» خود دارد. در واقع نگاه کارگردان است که جایگاه کارگران را در سینما بازنمایی و صورت‌بندی می‌کند.
همواره این نقد به سینمای ایران وجود داشته که این قشر را فراموش کرده‌اند و سینما کارگران و زندگی کارگری را از بین برده است. توجه به طبقه متوسط و مسائل آن به مثابه یک مددگرایی سینمایی از جمله دلایل این موضوع ذکر شده که خاصه تحت تأثیر سینمای اصغر فرهادی بوده اما بعد از ساخت فیلم «ابد و یک روز» سعید روستایی، توجه به طبقه پایین و محروم بیشتر شده و حالا انگار فیلم‌های کارگری در حال تبدیل شدن به مد روز سینماست!
وقتی چند سال پیش فرزاد مؤتمن فیلم «یک روز طولانی» راساخت فارغ از نقد و نظرهایی که به این فیلم بود دوباره مسأله کارگر و زندگی کارگری در سینما مطرح شد و اینکه سینمای ایران سال‌هاست که کارگران را فراموش کرده است. با این حال فیلم‌هایی که با محوریت شخصیت کارگر یا زندگی کارگری ساخته شدند کم نیستند.
یکی همین «خداحافظی طولانی» با بازی خوب سعید آقاخانی در نقش یک کارگر بود که سیمرغ بهترین بازیگر جشنواره را هم برای او به ارمغان آورد. ضمن اینکه بسیاری از فیلم‌ها یا کاراکترهای کارگر در حافظه تاریخی سینما و مخاطبانش ماندگار شدند از جمله بازی فاطمه معتمد آریا در «روسری آبی» رخشان بنی‌اعتماد و در نقش نوبر که یکی از ماندگارترین شخصیت زن کارگر در سینمای ماست.
بازار
زن کارگری که به عشق کارفرمای خود بدل می‌شود. فیلم «نیاز» علیرضا داوودنژاد را می‌توان یکی از بهترین نمونه‌های سینمای کارگری دانست که به خوبی توانست موقعیت کارگری و زیست- جهان این طبقه را به ویژه درمیان کودکان و نوجوانان کار روایت کرده و به تصویر بکشد. سیروس‌الوند نیز در فیلم «یکبار برای همیشه» به قشر و طبقه کارگری پرداخت که برای بهبود و تغییر وضع خویش در سودای مهاجرت می‌سوزند.
از نمونه‌های موفق و ماندگار یک زندگی کارگری بدون شک باید به «زیر پوست شهر» رخشان بنی اعتماد اشاره کرد که مصائب و مشکلات این طبقه را در شرایط سیاسی و اجتماعی دهه 70 به خوبی روایت می‌کند و طوبی با بازی عالی گلاب آدینه نمونه‌ای از یک زن کارگر رنج کشیده‌ای است که برای تأمین مخارج زندگی به سختی در یک کارخانه مشغول کارگری است.
زندگی کارگری از حیث سینمایی قابلیت‌های دراماتیک زیادی دارد که البته با تراژدی هم پهلو می‌زند و بسیاری از فیلمسازان در دل این طبقه و جهان زیسته آن‌ها به دنبال طرح قصه خود هستند. بسیاری از فیلم‌های مسعود کیمیایی را می‌توان مشمول این قاعده دانست. از نمونه‌های موفق دیگر که زندگی کارگری را با قدرت به تصویر کشیده باید از «آواز گنجشک‌ها» مجید مجیدی نام برد که رضا ناجی در نقش کارگری که برای رهایی از این جایگاه و سرنوشت مختوم به آب و آتش می‌زند و بین شرافت و وسوسه در نهایت ترجیح می‌دهد با وجود فقر و زندگی سخت کارگری شرافتمندانه زندگی کند.
اساساً یکی از چالش‌های مهم اخلاقی در سینمای کارگری جدال بین شریف زیستن و وسوسه‌های اقتصادی است و در نهایت آنچه که سینمای ما از بازنمایی طبقه کارگر به تصویر می‌کشد و برجسته می‌کند زندگی شرافتمندانه این قشر است. اینکه زندگی کارگری زندگی سختی است اما لزوماً زندگی بدی نیست و به قول آن شعر معروف «در خانه ما رونق اگر نیست صفا هست!» زندگی کارگری از حیث سینمایی قابلیت‌های دراماتیک زیادی دارد که البته با تراژدی هم پهلو می‌زند و بسیاری از فیلمسازان در دل این طبقه و جهان زیسته آن‌ها به دنبال طرح قصه خود هستند. بسیاری از فیلم‌های مسعود کیمیایی را می‌توان مشمول این قاعده دانست. با این حال زندگی کارگری سویه کمیک هم دارد و دردل آن می‌توان طنز را هم بیرون کشید.
فیلم «آتشکار» امیر یوسفی به نوعی درهمین راستاست که روایت دیگری از زندگی کارگری و مسائل آن را شاهد هستیم. «اینجا بدون من» بهرام توکلی نیز یکی از بهترین و موفق‌ترین نمونه‌های سینمایی است که لایه‌های درونی‌تر زندگی کارگری را از طریق چالش‌های درون خانوادگی به تصویرکشیده است و روانشناسی این طبقه را مورد واکاوی تصویری قرار داده است. رضا کاهانی هم در اغلب فیلم‌های خود به سراغ این طبقه رفته که «هیچ» و «بیست» دو نمونه و مصداق بارز این مدعاست.
فیلم‌هایی که از زاویه متفاوت‌تری به مسائل و چالش‌های طبقه کارگر نگاه می‌کند که کمدی و تراژدی را در کنار هم دارد. سه فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی و «جنگ جهانی سوم» هومن سیدی و «برادران لیلا» سعید روستایی از جمله فیلم‌های قابل تأمل است که تلاش کرده تا به لایه‌های درونی‌تر از زیست یک کارگر بپردازد. 
سینمای ما چنانکه شایسته است به طبقه کارگر و زندگی کارگران نپرداخته اما شریف‌ترین فیلم‌های ما فیلم‌هایی است که کارگر را دستمایه قصه خود قرار داده‌اند. سینمای ما همان‌طور که به کارگران نیاز دارد به کارگرانی هم محتاج است تا از طریق سینما بتوانند عدالت اجتماعی را فریاد بزنند و برای زندگی بهتر بجنگند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1092272/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمربی قهرمان بدون شکست اخراج شد!

خلاصه بازی اتلتیک بیلبائو 0 - اتلتیک 3

توضیحات معاون وزیر نفت در خصوص ساماندهی نیروهای پیمانکاری

دقیقی: به شرافت هواداران‌مان درود می‌فرستم؛ می‌خواهیم مقابل پرسپولیس دل آن‌ها را شادتر کنیم

صنعت نفت 1 – 0 نفت و گاز گچساران: آبادانی ها در منطقه بازگشت به لیگ برتر

پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت روز معلم

جدیدترین واکنش بیفوما به پیوستن به پرسپولیس

بابادی: خبری از بخشش آبشک و مطلق زاده نیست

اخباری: قطع ارتباط داور ویدئویی حق چادرملو را ضایع کرد؛ مقصران جوابگو باشند + فیلم

نفت آبادان و جشن بزرگ گلزنی در خانه

تساوی در اهواز قابل قبول است اما به دنبال پیروزی بودیم

خلیفه‌اصل: نباید برای یک امتیاز خوشحال باشیم

جمع‌آوری دوربین‌ها علت قطع کمک داور ویدئویی در بازی چادرملو اردکان و فولاد خوزستان

بابادی: شعار هواداران استقلال خوزستان برای دو بازیکن خاص بود

تساوی با خیبر کافی نیست باید برنده می‌شدیم

آبشک و مطلق‌زاده تا پایان فصل بخشیده نمی‌شوند

واکنش بیفوما به شایعه پرسپولیسی شدن

صنعت‌نفت آبادان با برد در برابر نفت‌وگاز گچساران مدعی صعود به لیگ برتر شد

صمد مرفاوی: موقعیت‌ها را به راحتی در برابر صنعت‌نفت آبادان از دست دادیم

فراز کمالوند: کمک داور ویدیوی در سه هفته پایانی لیگ دسته اول استفاده شود

ترکیب احتمالی استقلال مقابل آلومینیوم اراک

بابایی: به صورت موقت تا آخر فصل هستم

اسلامی: چه افرادی باعث سقوط نساجی شدند؟

شعار آبادان برزیلته، هواداران صنعت نفت

لیگ یک: آبادانی‌ها دوباره در بالای جدول

تساوی بی‌جان استقلال خوزستان و خیبر در کوره اهواز

نگاه حمایتی فولاد خوزستان به شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی/ تاکید بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی برای تامین قطعات و تجهیزات

دقیقی: می‌توانستیم برنده بازی با استقلال خوزستان باشیم

پیکان متوقف شد و صنعت نفت آبادان به رده سوم رسید/ معادله صعود به لیگ برتر پیچیده‌تر شد +جدول

حسرت بزرگ قائمشهری ها؛ فقط معجزه این تیم را نگه می دارد!/ وی ای آر هم با نساجی سرناسازگاری گذاشت! +فیلم

پیام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان به مناسبت گرامیداشت روز معلم

هشدار قرمز هواشناسی خوزستان؛ توده گرد و خاک عراقی در راه است

چادرملو 1-1 فولاد خوزستان؛ رتبه سوم برای اهوازی‌ها رویا ماند

یحیی گل محمدی: داوری باتوجه به شرایط جوی بازی خوب بود + فیلم

خلیفه‌اصل: خوشحال نیستیم/ بازیکنان از نظر بدنی کم آوردند

اعتراض خیبر به داوری: پنالتی‌ ما سوخت

پاسخ خلیفه‌اصل درباره آینده دو بازیکن اخراجی تیمش

ترخیص 500 خودروی برقی دپو شده در گمرک خرمشهر| لزوم ساماندهی بازار کالاهای اساسی

احمد جمشیدی، مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

ساکت الهامی از نساجی استعفا داد

اخباری: برنده بازی تماشاگران خانم بودند!

مرادی: دو بازی آخر را می‌بریم تا تک‌رقمی شویم

قرارداد تاریخی میان ایران و روسیه؛ پزشکیان و پوتین قرار چالوس گذاشتند

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

بررسی روند تعویق مذاکرات از نگاه تهران تایمز

عراقچی دلیل تعویق مذاکرات با آمریکا را اعلام کرد

پیروزی چادرملو در نیمه نخست مقابل فولاد/ تساوی بدون گل نساجی – هوادار و استقلال خوزستان – خیبر + فیلم

قهرمانانی که هیچ وقت دیده نمی‌شوند

انتقاد شدید رهبر انصارالله از سکوت جهان اسلام در برابر غزه