پیام خوزستان

آخرين مطالب

رونق اقتصاد آبادان و خرمشهر چگونه محقق می‌شود؟ سیاسی

رونق اقتصاد آبادان و خرمشهر چگونه محقق می‌شود؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - تجربه سال‌ها تکاپوی ارگان‌های مختلف دولتی در شهرستان‌های آبادان و خرمشهر جهت رونق سرمایه‌گذاری و تولید یک رهاورد صریح و بی پیرایه به همراه داشته است. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، تجربه سال‌ها تکاپوی ارگان‌های مختلف دولتی در شهرستان‌های آبادان و خرمشهر جهت رونق سرمایه‌گذاری و تولید یک رهاورد صریح و بی‌پیرایه به همراه داشته و آن اینکه بدون تأمین احتیاجات اساسی سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان، انتظار اینکه اتفاق ویژه‌ای در اقتصاد این مناطق رخ دهد انتظار نابه‌جایی است و این دو شهرستان علی‌رغم تلاش‌هایی که صورت گرفته همچنان در ابتدای مسیر توسعه و پیشرفت با مشکلات و معضلات فراوانی دست به گریبان می‌باشند تا حدی که شوربختانه باید گفت بازسازی هنوز در این منطقه ادامه دارد.
در صدر این احتیاجات اساسی حوزه سرمایه‌گذاری و تولید، موضوع بسیار مهم و حیاتی توسعه زیرساخت است. توسعه زیرساخت‌های لازم جهت ایجاد جاذبه برای سرمایه گذاران مستعد و توانمند تا رغبت کنند و به این منطقه با آن سابقه درخشان در حوزه صنعت، کشاورزی، بازرگانی و گردشگری بیایند و موجب رونق اقتصاد منطقه بعد از یک دوره فترت طولانی گردند. این امر با توجه به اینکه حوزه توسعه زیرساخت معمولاً بازگشت سرمایه چندانی نداشته و اصولاً از جمله وظایف حاکمیتی دولت محسوب می گردد و از سوی دیگر عمق عقب ماندگی ها و احتیاجات زیرساختی شهرستان های آبادان و خرمشهر، نیازمند تأمین مالی جدی می باشد.
سازمان منطقه آزاد اروند با توجه به اینکه یک شرکت دولتی خودگردان است و معادله درآمد-هزینه اش معمولاً سربه سر بوده و امکان اینکه کلیه احتیاجات زیرساختی منطقه را تأمین نماید ندارد، همواره به دنبال رفع این خلاء از محل بودجه عمومی کشور بوده لیکن تا کنون موفق به این امر نشده است. از جمله در زمان توسعه محدوده منطقه آزاد اروند در سال 1392، به پیشنهاد دبیرخانه شورای هماهنگی مناطق آزاد و تأیید رئیس جمهور وقت مقرر شده بود یک ردیف مستقل در قوانین بودجه سالانه کل کشور جهت توسعه زیربنایی منطقه آزاد اروند تخصیص یابد لیکن این تصمیم نیز هیچ گاه محقق نگردید.
اینها همه در حالی است که شهرستان های آبادان و خرمشهر علاوه بر اینکه در ایام جنگ تحمیلی متحمل مصاعب و مصائب فراوان گردیده اند و هنوز هم آثار آن خسارات بر چهره منطقه باقی است، هم اکنون با همین تن رنجور، غیرتمندانه و با تمام توان در حال خدمت به اقتصاد ملی می باشند. فعالیت پالایشگاه و پتروشیمی آبادان و دو بندر آبادان و خرمشهر و بندر خشک شلمچه در کنار نخیلات و شیلات منطقه که با همه مشکلات و سختی ها همچنان در حال فعالیت هستند، شاهد این مدعاست. ولی با کمال تأسف باید گفت از عواید دولتی حاصل از این فعالیت های اقتصادی چیزی شامل حال این شهرستان ها نمی گردد و این در حالی است که فارغ از تمام جوانب امر، فقط اگر درآمدهای مالیاتی دولت از این دو شهرستان را محاسبه نماییم با اعداد و ارقامی نجومی مواجه خواهیم شد.
به عنوان یک مثال دم دستی و نه تمام ماجرا، به این مقایسه توجه کنید:
عمده درآمد سازمان منطقه آزاد اروند در طول سال، ناشی از سهم 15 درصدی عوارضی است که از سود بازرگانی متعلقه به واردات قطعی از مسیر منطقه آزاد به سرزمین اصلی عاید سازمان مذکور می گردد. با توجه به مآخذ متفاوت کالاهای مختلف، این عدد به طور متوسط حدود 5 درصد ارزش سیف(ارزش ریالی کالا به اضافه بیمه) کالاهای وارداتی خواهد بود. این مبلغ که مجموعاً در سال گذشته حدود 1.5 همت بوده بخش عمده درآمدهای سازمان منطقه آزاد اروند را شامل می‌شود و اصولاً می‌توان گفت سازمان مذکور با همین درآمد تنفس می کند و به حیات خود ادامه می دهد. لازم به ذکر است سازمان منطقه آزاد در کنار این درآمد، هزینه های فراوان و تعهدات مالی متعدد از جمله حقوق و دست مزد حدود سه هزار نفر پرسنل و هزینه های جاری و عمرانی مختلف نیز دارد.
این در حالی است که سازمان امور مالیاتی از همان کالاهای وارداتی به استناد ماده 6 قانون مالیات بر ارزش افزوده، 10 درصد از (ارزش سیف به اضافه عوارض گمرکی) را تحت عنوان مالیات مذکور اخذ می نماید. یعنی چیزی بیش از دوبرابر آنچه سازمان منطقه آزاد اخذ می کند. علاوه بر این، 4 درصد هم تحت عنوان علی الحساب از بسیاری واردکنندگان اخذ می نماید. علاوه بر این از مابه التفاوت هزینه واردات و درآمد حاصل از فروش کالاها نیز مالیات بر عملکرد اخذ می نماید. علاوه بر همه اینها مبالغی را از واردات رویه های اختصاصی مناطق آزاد نیز اخذ می کند.(درحالی که برابر تبصره 3 ماده 17 قانون مالیات بر ارزش افزوده صرفاً واردات از مسیر مناطق آزاد به سرزمین اصلی مشمول مالیات مذکور است و نباید از رویه های اختصاصی مناطق آزاد مالیات اخذ گردد.)
مجموع این اعداد و ارقام یک مبلغ نجومی سرسام آور را در مقیاس منطقه ای تشکیل خواهد داد. با یک حساب سرانگشتی متوجه خواهید شد که درآمد سازمان امور مالیاتی صرفاً از محل مالیات رویه های مختلف وارداتی -به ریال سال 1403- حداقل چیزی حدود 4 همت در سال است. (این عدد در سال جدید و با توجه به افزایش نرخ تسعیر از 285000 ریال به 685000 ریال که هم ارزش سیف و هم عوارض گمرکی را به طرز چشمگیری افزایش خواهد داد جهش شدیدی خواهد داشت.)
این تازه غیر از دیگر مالیات های واصله به سازمان مذکور در شهرستان‌های آبادان و خرمشهر از جمله عوارض آلایندگی پالایشگاه، مالیات بر درآمد کارکنان دولت، مالیات بر ارزش افزوده واحدهای تولیدی-که تا پارسال اخذ می شد- و ... است. باید توجه داشت سازمان امور مالیاتی فاقد هزینه ها و تعهدات مالی از سنخ مواردی است که برای سازمان منطقه آزاد اروند برشمردیم و صرفاً برای دولت شأن درآمدزایی دارد و این درآمد خالص نجومی نیز به طور مستقیم به حساب خزانه رفته و فایده چندانی به حال شهرستان های آبادان و خرمشهر و مردم مظلوم این خطه ندارد.
فی والواقع ما در دو شهرستان آبادان و خرمشهر با یک نهاد بسیار ثروتمندتر از سازمان منطقه آزاد اروند و البته بدون هزینه ها و تعهدات مالی سازمان مذکور مواجهیم که درآمد سرشار آن از این منطقه محروم تأمین می‌گردد، ولی عاید این منطقه نمی‌شود. این موضوع علاوه بر اینکه عادلانه نیست با مفاد بند الف ماده 65 قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور نیز تعارض دارد.
اگر قرار است ماده 65 منجر به اعمال حاکمیت سازمان منطقه آزاد در این دو شهرستان شود با این وانفسای بودجه شدنی نیست. حتی اگر سازمان مذکور بخواهد بنا به مصرح ماده 65، اعمال مدیریت یک پارچه به منظور توسعه اقتصادی و رونق تولید و سرمایه گذاری نماید نیز با این اوضاع و احوال فعلی مقدور نخواهد بود. هیچ فرقی هم نمی کند چه فردی یا چه جریان سیاسی در دولت و مجموعه مناطق آزاد بر کرسی مدیریت و ریاست تکیه زده باشند. موضوع فقدان بودجه مورد نیاز جهت توسعه زیرساخت های منطقه به منظور جذب سرمایه گذار و رونق تولید، گلوگاهی است که همواره بوده و با اوضاع فعلی تا ابد نیز خواهد بود.
اگر روزی قرار باشد ماده 65 احکام دائمی به واقع اجرا شود و سازمان منطقه آزاد هم بخواهد به وظایف حاکمیتی خود جهت رونق اقتصادی منطقه عمل نماید الا و لابد باید بودجه مورد نیاز جهت رفع نیازهای ضروری زیرساختی انباشته شده منطقه فراهم گردد تا این منطقه مظلوم در حوزه توسعه زیرساخت از پله صفر، خود را جدا نموده و به مرحله ای برسد که تازه بتوان به دنبال سرمایه گذار توانمند و کننده رفت و وی را جهت فعالیت ثمرده و سودآور سرمایه‌گذاری به منطقه فراخواند.
باید بودجه مورد نیاز جهت اجرای پروژه‌های محرک توسعه منطقه که باعث ایجاد، رشد و افزایش کیفیت شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می‌شوند فراهم گردد. نیازهایی از جمله تکمیل و اصلاح زیرساخت های شهری، مسیرهای مواصلاتی جاده ای و ریلی(من جمله در مسیر بسیار استراتژیک بندر امام خمینی(ره)-شلمچه)، توسعه فرودگاه و بنادر منطقه، لایروبی اروند، تأمین زیرساخت مورد نیاز مناطق مستعد سرمایه‌گذاری(مانند پارک لجستیک شلمچه، دیری فارم و تانک فارم)، تکمیل زیرساختهای مورد نیاز نواحی صنعتی(از جمله آب، برق، فاضلاب و تصفیه خانه صنعتی) و بسیاری موارد دیگر از این دست.
رفع این قبیل نیازهای زیرساختی و زیربنایی منطقه نیازمند ردیف بودجه مستقل در قوانین بودجه سنواتی است. بهترین راهکار برای این موضوع تخصیص درآمدهای مالیاتی دولت در شهرستان های آبادان و خرمشهر به همین دو شهرستان است.
به نظر نگارنده مجموعه نمایندگان دو شهرستان آبادان و خرمشهر و همچنین مدیریت سازمان منطقه آزاد اروند باید در یک هم افزایی مجدانه و مشفقانه با تمام توان و با به کارگیری هرگونه ابزار در دسترس از جمله با استفاده از پتانسیل دیگر نمایندگان استان خصوصاً عزیزانی که در هیئت مدیره مجلس نیز مسئولیت داشته و دارای حوزه نفوذ و اثرگذاری هستند پیگیر احقاق این حق مهم و ضروری مردم شهرستان‌های غیور و مظلوم آبادان و خرمشهر شوند.
کلیه دیگر امور در اولویت های بعدی قرار دارند. سوراخ دعا را گم نکنیم!! هرکار مهم دیگری بخواهیم بکنیم این گام اول است.
محمد دهداری
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1082025/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازدید معاون اقتصادی و سازندگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از غرفه فولاد خوزستان در نمایشگاه ایران اکسپو 2025

ویدیو: گل اول نفت مسجدسلیمان به پالایش نفت بندرعباس توسط امین هاشمی فرد

موقعیت جغرافیایی و دسترسی به آب‌های آزاد، شبکه منظم حمل‌ونقل و نزدیکی به بازار‌های هدف در منطقه، از مزیت‌های رقابتی فولاد خوزستان نسبت به رقبا در حوزه صادرات محصول است

پیام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان به مناسبت روز جهانی کارگر

دبل‌هت‌تریک قهرمانی تیم زنان چلسی در لیگ برتر!

باستونی: یامال بهترین بازیکن دنیاست!

میختاریان: تا آخر عمر حسرت گلم به بارسا را می‌خورم!

مصدوم کلیدی استقلال آماده بازی آلومینوم

کوبارسی: با این نتیجه باید از خودمان انتقاد کنیم!

رافینیا: خیلی ریسک کردیم ولی صعود می‌کنیم

زومر، متشکریم که آن توپ را گل کردی!‏

شوک به استقلال/ شاکی جدید در راه است؟

لوله پلی اتیلن چیست و چه مزایایی دارد؟

پیوستن تیوی بیفوما به پرسپولیس هنوز نهایی نشده؛ استقلال، فولاد و گل گهر دیگر مشتریان

اسکوچیچ جانشین شجاع را انتخاب کرد!

واکنش رونالدو به حذف النصر؛دنیا ادامه دارد!

باشگاه پرسپولیس: محرومیت پیروانی را فورا لغو کنید

چه می‌کنه لامین یامال؛ بارسلونا 3-3 اینتر

رافینیا و یک ضربه دیدنی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بارسا 3-3 اینتر؛ فینالیست در سن‌سیرو مشخص می شود

بهترین بازیکن بارسا-اینتر قبل از پایان مشخص شد!

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا

موقعیت خوب برای طارمی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

اعتراض شدید پرسپولیس به تشدید محرومیت پیروانی

بحران برق در اسپانیا؛ بارسلونا 3-3 اینتر

حاشیه سود فولاد خوزستان 8 تا 10 درصد است

خاطره جالب منتقد سینما از نقدی که نوشت و فراستی رد کرد!

تیغ تا حالا سُریده روی پوستت؟!

بدبیاری فلیک در نیمه اول؛ کنده مصدوم شد!

جواد خیابانی گزارشگر بازی استقلال - جوبیلو ایواتای ژاپن در فینال جام باشگاههای آسیا

تمجید هالند از یامال؛ پسر، تو فوق‌العاده‌ای!

مهدی طارمی با مچ‌بند مشکی به یاد مردم بندرعباس

گل سوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

کاوازاکی حریف الاهلی در فینال لیگ نخبگان شد؛ رونالدو و النصر عاجز از صعود به دیدار نهایی

باز آمدم چون ماه نو!

شاعرانه/ نه دست مانده نه تاب و توان به پیکر من

بادامچیان: آمریکا متوجه شده نمی‌‎تواند ایران را تحت فشار بگذارد

از مطالبات کارگران تا قول رئیس‌جمهور به آن‌ها در حاشیه مراسم روز کارگر

المانیتور به نقل از منابع اسرائیلی: بهترین گزینه ترامپ برای کسب صلح نوبل، پرونده ایران است

محسن مهدوی دانشجوی فعال حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا آزاد شد

حاشیه‌نگاری خبرنگار صداوسیما از روز بارانی حیاط دولت

توییت وزیر خزانه داری آمریکا درباره توسعه تهاجمی ایران در زمینه موشک‌ها و سایر قابلیت‌های تسلیحاتی

مناظره‌‌ی بی‌سابقه دو مقام سابق ایران و اسراییل بر سر برنامه هسته‌ای ایران

روسیه: هرگونه بیانیه ستیزه‌جویانه علیه ایران غیرقابل قبول است

گشایش دفتر یادبود جان‌باختگان انفجار بندر شهید رجایی در نیویورک

اعترافات جاسوس ارشد موساد که امروز اعدام شد

هوای 10 شهر به وضعیت خطرناک رسید

پیشرفت‌های چشمگیر خوزستان در تثبیت مالکیت اراضی کشاورزی

انتصاب مدیران بدون هماهنگی با فرمانداران قابل قبول نیست

زخمی شدن 2 نظامی اسرائیلی در جنوب نابلس +فیلم