پیام خوزستان

آخرين مطالب

چه رازی پشت تورم 31 درصدی مخفی شده است؟ علمي

چه رازی پشت تورم 31 درصدی مخفی شده است؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - تورم فروردین ماه از سوی مرکز آمار 30.9 درصد گزارش شده است. در حالی که دولت این مسئله را جزو دستاوردهای خود محسوب می‌کند مردم عادی اعتقاد دارند یا آمار‌ها دروغ می‌گویند یا پای دلایل دیگری در میان است.

تورم فروردین ماه 1403 به کانال 30 درصد رسیده؛ بررسی دقیق‌ و موشکافانه‌ می‌گوید؛ تورم نقطه به نقطه معادل 30.9 درصد، تورم ماهانه در محدوده 2.6 درصد و تورم سالانه با سرعت 38.8 درصد پیش‌ رفته است.
تورم نقطه‌ به‌ نقطه مهمترین عدد در گزارش تورم است که عقب‌نشینی کردنش از کانال 40 درصد و رسیدنش به کف کانال 30 درصد را باید به فال نیک گرفت اما هنوز یک پرسش مهم ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده است؛ چرا ما این کاهش تورم را در زندگی روزمره خود احساس نمی‌کنیم؟ مردم کماکان به مغازه مراجعه می‌کنند و با انبوهی از کالا‌هایی مواجه می‌شوند که قیمت‌شان به صورت هفتگی بالا می‌رود. حتی وقتی قیمت روی کالا را می‌خوانند با تعجب بار دیگر آن را از فروشنده می‌پرسند و در آخر مجبورند خیلی از اقلام را از سبد خرید خود حذف کنند. آیا فرق است میان تورمی که مرکز آمار ایران به‌عنوان مرجع رسمی اعلام نرخ تورم و رشد اقتصادی ارائه می‌کند با گرانی بهای کالاها؟
اخباری که از وضعیت اقتصادی کشور‌های همسایه هر روز شنیده می‌شود و آن‌ها را در یک مبارزه تنگاتنگ برای بهبود وضع معاش شهروندان خود نشان می‌دهد، چطور؟ چقدر در این حس و حال ایجاد شده برای مردم نسبت به تورم نقش دارد؟ این‌ها سوالاتی است که از محمدتقی فیاضی، کارشناس مسائل اقتصادی جویا شده‌ایم. فیاضی در پاسخ به سوالات به پنج دلیل مهم اشاره می‌کند.
تورم دو وجه دارد
محمدتقی فیاضی می‌گوید تورم یک صورت واقعی دارد؛ یعنی آنچه اعداد و ارقام نشان می‌دهند اما وجه دومی هم وجود دارد: وجه دیگر تورم ذهنی است و همان چیزی است که افراد از وضعیت تورم ترسیم می‌کنند.
اگر نرخ تورم 30 درصد اعلام شود، این رقم میانگین است که هم شامل کالا و خدمات می‌شود و هم شامل افراد در جامعه شهری و روستایی. اگر فردی در شهر زندگی می‌کند، حدود نصف درآمد خود را بابت اجاره می‌دهد. آن شخصی هم که در روستا زندگی می‌کند، 70 درصد درآمد خود را صرف تهیه مواد غذایی می‌کند که بنابراین نرخ تورم برای او دیگر در حد 30 درصد نیست و ممکن است 50 یا 70 درصد احساس شود.
محمدتقی فیاضی ادامه می‌دهد: در تورم‌های بالا، نرخ رشد مواد غذایی بالاتر است و چون مردم به صورت روزانه با این قیمت‌ها سروکار دارند، بنابراین احساس آن‌ها از تورم همیشه بالاتر از آنچه است که در عمل اتفاق می‌افتد.
تورم با گرانی فرق دارد
محمدتقی فیاضی اعتقاد دارد تورم یک پدیده بلندمدت است: یعنی اگر قیمت‌ها فقط برای یک سال افزایش پیدا کند، به آن تورم گفته نمی‌شود، بلکه گرانی است. حالا ممکن است نان گران شود یا بنزین یا خدماتی دیگر. اما وقتی تورم اتفاق می‌افتد که قیمت‌ها به طور مداوم و پی در پی بالا می‌روند که اقتصاد ایران گرفتار آن است و اتفاقا به انتظارات تورمی شکل می‌دهد که خودِ این موضوع می‌تواند محرک تورم باشد.
فروکش‌کردن انتظارات تورمی زمان‌بر است
تورم بالا از قبل انقلاب در اقتصاد ایران آغاز شد و طی 45 سال به طور متوسط به میانگین 25 درصد رسید، محمدتقی فیاضی، با ذکر این مقدمه می‌گوید: همین موضوع باعث شده تا در بلندمدت برای افراد یک ذهنیت شکل بگیرد و آن‌ها انتظار دارند که قیمت‌ها افزایش پیدا کند. بنابراین اگر تنها برای یک ماه یا یک سال قیمت‌ها کاهش پیدا کنند، ذهنیت شکل‌گرفته پاک نمی‌شود. باید دو تا چهار سال طول بکشد تا انتظار تورمی فروکش کند و واقعا کاهش قیمت توسط مردم احساس شود.
مقایسه با کشور‌های همسایه، مانع احساس کاهش تورم
مقایسه وضعیت ایران با دیگر کشور‌های همسایه از سوی ایرانی‌ها، تاثیر زیادی بر احساس و برداشت مردم از پدیده تورم دارد. محمدتقی فیاضی می‌گوید: در حال حاضر به‌واسطه ارتباطاتی که در سطح جهانی شکل گرفته، هیچ اتفاقی مخفی نمی‌ماند و مردم از طریق اخبار از حوادث و اتفاقات رخ داده در دیگر کشور‌ها حتی در دورافتاده‌ترین مکان‌ها مطلع می‌شوند. این شرایط باعث شده تا مردم نه‌تن‌ها وضعیت شهر خودشان را با دیگر شهر‌های کشور خود مقایسه کنند، نسبت به وضعیت کشور‌های مجاور هم حساس شوند. این یک ذهنیت تاریخی هم محسوب می‌شود. برای مثال، مردم می‌بینند که نرخ تورم در کشور عراق که یک کشور جنگ‌زده محسوب می‌شود و گرفتار داعش است، اما وضعیت اقتصادی مشابه با ایران دارد و اقتصادش نفتی است، حدود یک تا دو درصد است؛ بنابراین مقایسه وضعیت ایران با کشور‌های همسایه مزید بر علت است که مردم بهبود اقتصادی را احساس نکنند. ضمن اینکه انتظارات تورمی روی توقعات مردم اثرگذار است.
نگاهی به آخرین وضعیت تورم
گزارش رسمی مرکز آمار نشان می‌دهد فروردین امسال، شاخص قیمت مصرف کننده خانوار‌ ایرانی به عدد 236.3 رسیده که نسبت به ماه قبل، 2.6 درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، 30.9 درصد افزایش و در 12 ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، 38.8 درصد افزایش داشته است.
تورم نقطه به نقطه از سال 97 به بعد مدام در حال افزایش بود. سال 98 از 40 درصد عبور کرد و سال 1401 به 46.5 درصد رسید. سپس در میانه سال گذشته از سرعتش کاسته شد و در اسفند 1402 با تورم نقطه به نقطه 32.2 درصد رسیدیم. این عدد را آن موقع، کمترین رقم در 43 ماه متوالی می‌دانستند. کاهش سرعت تورم نقطه به نقطه فروردین امسال با رسیدن به 30.9 درصد ادامه پیدا کرد.
تورم 30.9 درصدی فروردین یعنی قیمت کالا‌ها و خدمات به‌طور متوسط عوض 46.5 درصد، بار سرعت 30.9 درصد افزایش پیدا می‌کند.
منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. در فروردین ماه 1403، تورم نقطه به نقطه خانوار‌های کشور، 30.9 درصد بوده است؛ یعنی خانوار‌های کشور به طور میانگین، 30.9 درصد بیشتر از فروردین ماه 1402 برای خرید یک «مجموعه کالا‌ها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند. تورم نقطه به نقطه فروردین ماه 1403، در مقایسه با ماه قبل، 1.4 واحد درصد کاهش داشته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/862502/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایشگاه کتاب دوحه میزبان رونمایی از مصحف مشهد رضوی

متکی: آقای رئیسی الا ماشاءالله قول می‌دهد اما...

زمان انتخاب رییس فراکسیون انقلاب اسلامی اعلام شد

وزیر ارشاد: بیش از 75 درصد مردم ایران از عملیات وعده صادق احساس غرور کردند

راه اندازی پویشی برای آزادی مادران زندانی

تفاوت ورق استیل بگیر و استیل نگیر؛ مقایسه کن بعد بخر!

نقش ارزنده فولاد اکسین خوزستان در چرخه اقتصاد کشور

مولوی: گمرکات آبادان و خرمشهر در مبادی ورودی شهر مستقر شود

جشن تولدی که شیرینی‌اش آزادی زندانیان جرائم غیرعمد شد

احتمال خیزش گردوخاک‌ در برخی مناطق خوزستان

پیدا شدن چهار گردشگر خانم مفقود شده در کول خرسون دزفول

نیکوکاران گروه کوثر هشتمین زندانی بدهکار را آزاد کردند

تهیه‌کننده باسابقه رادیو درگذشت

چهره متفاوت «امپراتور یوری» در سریال جدیدش

پخش فیلم «بدون قرار قبلی» در شب میلاد امام رضا (ع)

طرح جدید ناسا برای ساخت اولین موتور هیبریدی-الکتریکی موشک

رزین قابل بازیافت، صنعت چاپ 3 ‌بعدی را متحول می‌کند

الهامی به دنبال فراموشی تلخ‌ترین شکست تاریخ

حمله دادکان به تاج؛ چطور متوجه فساد منصوبان خودش نشد؟!

سرپرست فدراسیون تنیس منصوب شد

نوشاد عالمیان: سهمیه المپیک من هم قطعی است

واکنش اسبقیان به انتخاب سرپرست برای فدراسیون تنیس

کسب مدال برنز نماینده پارادوومیدانی ایران در قهرمانی جهان

پاداش قهرمان لیگ انگلیس چقدر است؟

صنعت نفت امکان صادرات خدمات فنی و مهندسی را دارد

طرح پلی‌آلومینیوم‌کلراید پتروشیمی ارومیه به‌زودی به تولید می‌رسد

بازدید وزیر نفت از پروژه خط لوله انتقال فرآورده تبریز - خوی - ارومیه و مراکز انتقال نفت

شعر خوانی دختر شیرین زبان

افتتاح سد قیز قلعه‌سی با حضور رئیسی و علی‌اف/ رئیس جمهور: ملت ایران و آذربایجان نسبت به نفرت از رژیم صهیونیستی تردید ندارند

حضور ناو بالستیک‌زن سپاه در نزدیکی جزیره دیگو گارسیا

درخشش خوزستانی‌ها در هشتمین جشنواره ملی تئاتر «ایثار»

توسعه تولید صنایع پایین دستی با حمایت از صنایع بزرگ

ساخت خانه چوبی با ترموود

ناظران ویژه در هفته 28 لیگ برتر

مدال آوری بانوان خوزستان درمسابقات تک لیفت کشور

نشان دار شدن بیش از 95 هزار زوج نابارور در بیمه سلامت

سمپاشی 29 هزار متر مربع جایگاه نگهداری دام در رامشیر

افزایش تولیدات کشاورزی خوزستان در دولت سیزدهم

درخشش شطرنج بازان خوزستان در مسابقات گناوه

هیچ هتلی در پارک های تهران ساخته نمی شود!

هیأتی‌ها پویشی برای آزادی «مادران زندانی» راه انداختند

کتاب «سوغاتی‌های خوراکی ایران» به چاپ سوم رسید

جعفری: فتح خرمشهر نقطه عطفی در تاریخ دفاع مقدس است

(تصاویر) بازار سی‌متری اهواز

واکسیناسیون دام‌ها در برابر طاعون نشخوارکنندگان کوچک در امیدیه و آغاجاری

آرزوی فولادی‌ها برای تکرار یک اتفاق خوب(عکس)

اوقات شرعی اهواز، 30 اردیبهشت 1403

همکاری دانشگاه شهید چمران اهواز و پژوهشکده دزفول‌شناسی

رسانه‌های عبری: حماس، اسرائیل را شکست داد

مشهورترین بازیگران مرد هالیوود در گذر زمان